Vilket polermedel ska man använda?

29 mars 2022
william eriksson

editorial

Att fråga sig vilket polermedel man ska använda är ungefär lika relevant som att fråga: “Hur lång är en stig?” Det beror ju helt och hållet på. (Dessutom är svaret på den frågan: “Blå”.) En sådan fråga måste ställas i sitt sammanhang. Några frågor måste ställas först:

  • Vad är det som ska poleras?
  • Vilket sorts verktyg polerar du med?
  • Vilken sorts poleringsskiva/poleringsduk använder du?
  • Vad vill du uppnå med din polering?
  • Vilken finish vill du ha?

Svaren på dessa frågor leder fram till vilket polermedel du ska använda.

 

Polermedel till bilen

För att begränsa alternativen något kan man utgå från att det handlar om att polera en bil. Bara där finns det en lång rad av olika polermedel att välja mellan. Återigen handlar det om vilket slutresultat du önskar. Är det för att skydda lacken du vill polera eller vill du att den ska glänsa snyggt?

Du kan välja mer klassisk vax eller andra varianter med olika egenskaper. Även olika prisklasser, märken och typer i utbudet kan göra den halvt insatte helt förvirrad. En tumregel är dock att inte välja för billiga produkter. Är du det minsta rädd om din lack så var inte för snål.

 

polermedel

Polermedel i andra sammanhang

Rätt polermedel handlar alltid om sammanhanget. Ska du polera bort färg eller rost från metall så vill du ha riktigt grovt polermedel. Ska du polera glas så vill du ha det mjukaste och finaste du bara kan hitta. Det finns så att säga inget universalmedel, utan allt handlar om sammanhang.

För att vara på den säkra sidan bör du rådfråga en specialist. På en vanlig bensinmack brukar man ha koll på vilket sorts polermedel som kan fungera till din bils lack. Annars finns det firmor som jobbar speciellt med att fixa till bilar. De har definitivt tips och kan svara på frågor.