Vad innebär brandgenomföringar?

31 mars 2021
william eriksson

Det är inte helt klockrent när man läser ordet, nästan som att någon ska göra en form av kontroll. Men det är det inte, för brandgenomföringar görs med en cylinderformning som man sätter genom väggen. Detta för att det ska vara tätt även där sladdar och rör går. 

Börjar det brinna sprider sig elden mycket snabbare genom små hål där till exempel en sladd går. För att minska spridningen kan man då göra en brandgenomföring. Detta kan stoppa upp både rök och eld från spridning och ger därmed längre tid att ta sig ut från huset. 

Vad har du för brandskydd?

Det är inte förrän nu i de nyare moderna husen som man börjat tänka mer på brandsäkerheten. Många tänker inte alls på det förrän olyckan är framme, men då kan det vara för sent. Vad har du för brandskydd, när sågs det över sist och vet du ens om där finns något skydd i väggarna?

Det finns företag som arbetar med detta, och de kan komma hem till dig och se över lösningar för ditt hem. Brandskydd är något som borde finnas i varenda hem. Det spelar ingen roll om det är hus eller lägenhet. I lägenheter är det minst lika viktigt om inte viktigare att ha bra brandskydd. 

 

Bra att ha i hemmet

Om du läser nu, och inte gjort detta på länge, så gå och ta en titt hur brandlarmen funkar, kontrollera att batteriet är bra och att det piper. Pausa läsandet och gör det direkt. Brandlarm ska helst finnas i varenda rum, och de ska kontrolleras så att de funkar som de ska. 

Utöver det är det bra att ha både brandfilt och brandsläckare nära till hands. Man vet aldrig när och om det börjar brinna, men vi lever i en värld med mycket elektroniska saker. Tänk på er säkerhet.