Spetskunskaper är viktiga

16 april 2020
jonas olsson
Spetskunskaper är viktiga

Det finns tillfällen i livet då man kan behöva ta hjälp av en skicklig advokat. Många tror att det bara är då man är misstänkt för eller har utsatts för ett brott. Men minst lika viktigt är det att ta hjälp av en kunnig advokat vid exempelvis en skilsmässa, vårdnadstvist, ansökan om arbetstillstånd eller uppehållstillstånd om man kommer från ett land utanför EU. De flesta advokater har olika specialistområden som familjerätt, brottmål etc. Men det finns även advokatbyråer specialiserade på Migrationsrätt i Göteborg. Behöver man anlita en advokat ska man först och främst titta på var de har sin specialitet.

 

Advokatsamfundet kan ge råd

Det är viktigt att välja en advokat som man har förtroende för och som är kunnig inom sitt område. I de lite större städerna är specialistkunskaper vanligare än i de mindre städerna där juristerna oftare måste kunna handskas med alla slags uppdrag. Är inte fallet för komplicerat brukar det gå bra ändå men juridik är ett omfattande ämne och lagboken är tjock. Att ha bra koll på alla ämnen är därför omöjligt. De flesta advokater har bra hemsidor där det finns väl beskrivet vilka ämnen de arbetar med. Man kan även vända sig till advokatsamfundet för att få en lista med lämpliga advokater.

 

 

Förtroende och kreativitet är viktigt

En bra advokat ska tillvarata sin klients intressen och vara lyhörd. Självklart ska detta ske inom lagstiftningen och god advokatsed. En kunnig advokat guidar sin klient genom hela processen och finns även där som ett slags stöd. Man måste kunna lita på sin advokat och att advokaten gör det som är bäst för klienten. Ofta är de mer erfarna advokaterna bättre, men inte alltid då det finns advokater som arbetar mer slentrianmässigt. En skicklig advokat är kreativ, påläst och bedriver inte sällan egna utredningar och följer upp spår i de uppdrag de åtar sig.