Släpp loss kreativiteten med en sockervaddsmaskin

21 december 2021
Cecilia Olsson

editorial

En sockervaddsmaskin är något som framförallt är uppskattat av de allra yngsta i familjen, men även de vuxna kan ha stor glädje av en sådan. Förutom att glädjen i ett barns ansikte när han eller hon får en pinne med sockervadd i sin hand är något som också gör den vuxna glad så är det även något som kan släppa loss skaparglädjen. Sockervadd är väldigt formbart och man kan experimentera med olika färger och även smaker. 

Vad är sockervadd egentligen?

Sockervadd består, som man hör på namnet, av socker och är väldigt enkelt att framställa så länge man har tillgång till en sockervaddsmaskin (har man inte någon sockervaddsmaskin så hittar man det på https://dingadget.se/sockervaddsmaskin-rosa). I mitten på sockervaddsmaskinen finns en behållare där man häller i sockret som värms upp och därmed går från fast till flytande form.

image

Det flytande sockret pressas sedan ut genom små hål i behållaren som snurrar runt i hög hastighet och när sockret kommer i kontakt med luften utanför behållaren så kyls det ner och blir poröst och därmed antar formen av sockervadd. Då är det dags att sticka ned en pinne längs kanten och rotera den samtidigt som man för den runt i en cirkel i uppsamlingskärlet, detta gör att sockertrådarna fastnar på pinnen och blir till en fluffig boll av sockervadd redo att ätas. 

Tillverka sockervadd i favoritfärgen eller med en spännande smak

Om man vill göra sockervaddstillverkningen extra rolig och smaken extra spännande så kan man använda sig av karamellfärg och smakessenser som finns för matlagning/bakning. Vill man ge sockervadden en fin färg så droppar man i 2-3 droppar per deciliter socker och blandar ordentligt (man kan även blanda allt i en påse och skaka). Vill man tillsätta smak så kan det vara bra att börja med det innan man tillsätter färgen, även här använder man 2-3 droppar per deciliter socker, rör om och smakar av (tillsätt någon droppe till om det smakar för lite). Låt sockret torka i några minuter för att sedan använda det i sockervaddsmaskinen.