Reflektioner att göra vid val av ytterdörrar

21 juli 2020
Cecilia Olsson

Att välja ytterdörr till sin bostad är något som kan ha stor påverkan på energiförbrukningen i hemmet samt även påverka helhetsintrycket av det. Man bör tänka på material, placering samt andra finesser som kan påverka resultatet. 

Få in mer ljus i hemmet med rätt dörr

Dörren kan ha stor påverkan på det som finns bakom den, vilket oftast är hallen. Har man en mörk hall kan det vara en bra idé att sätta in ett glasparti på sidan, i eller ovanför dörren. Det gör att ljuset trots allt kan ta sig in i hallen om den till exempel har väldigt små eller helt och hållet saknar fönster eller andra naturliga ljuskällor.

Tänk på dörrens funktioner

Man bör även tänka på om man man vill att dörren ska öppnas inåt eller utåt. Har man en väldigt liten hall är det helt klart bäst att välja en dörr som öppnas utåt. Vissa gånger kan det dock vara bättre att välja en dörr som öppnas inåt beroende på hur farstukvisten är utformad, samt om man vill underlätta då man kommer hem med händerna fulla med kassar eller väskor. Har man möjlighet att välja placering på dörren bör man ta hänsyn till väder och vind, samt vad som ser bäst ut i förhållande till fönster och andra attribut på fasaden. 

Placering och materialval 

Placeringen kan även ha en påverkan på vilket material man bör välja. Sitter dörren på en plats där den utsätts för väder såsom sol, vind och regn/snö så bör man välja en dörr som kräver mindre underhåll eller så får man helt enkelt bygga en farstukvist eller liknande som skyddar den. 

Hos SparFönster hittar man många olika alternativ på högkvalitativa ytterdörrar. De finns i flera modeller, material och mått så att man kan hitta den perfekta dörren till sin bostad.