På väg in i en ny framtid

19 maj 2020
Mikael Barani

Det har varit intressant att följa hur hela den här pandemin har påverkat oss människor. Från starten med de stora inköpen av toalettrullar och att folk nästan ville gömma sig i skyddsrum till att myndigheterna nu får påminna oss om att hålla avstånd. Det är helt enkelt inte läge att släppa ned garden än.

Dock är det som sagt skönt att läget ändå har sansat sig sedan utbrottets inledning. Det är lätt att låta känslorna föra med sig tankarna åt vilka spridda håll som helst. Speciellt när vi numera är ovana vid pandemiska händelser. Våra förfäder fick ju tampas med sådana här situationer rätt ofta – och då behöver man inte gå särskilt långt tillbaka i tiden.

Det finns därför de som säger att vi har levt i en parantes under de senaste 100+ åren. Saker och ting har fortlöpt förhållandevis lugnt och stilla – även om vi har haft saker son Kalla Kriget och världskrig. Men en pandemisk effekt på den nivån som vi ser just nu var det dock längesedan som vi ställdes inför på en så omfattande skala.

Den klockan gör därför bäst i att notera hur vi beter oss i dessa tider. För det kommer garanterat att även i fortsättningen att komma pandemier och då är det bra att vara förberedd. 
Detta handlar dock inte om att man ska gå omkring och vara rädd för framtiden, det är inte något värdigt sätt att leva på. Däremot ska man vara förberedd på det oväntade och se till att ha mat och vatten hemma till exempel.

För det går ju som bekant inte att förutspå vad som kommer att hända. Däremot kan vi använda historien till vår fördel och även se hur dagens trender också är med och utformar den tid som kommer att komma.

För precis som talesättet lyder: ”Fortune favors the prepared mind.”