Öka återhämtningen med hjälp av rätt säng

14 februari 2020
Linda Edgarsson
Öka återhämtningen med hjälp av rätt säng

Det är mycket som påverkar din sömn och valet av säng är den största faktorn. Vilka behov som finns är lika många som varianter av sängar och valet har stor inverkan på din nattsömn. 

När du ska köpa en ny säng så måste du givetvis prova den först. Då är det viktigt att ta av sig ytterkläder och skor så att du provar sängen i ett så “naturligt läge” som möjligt. Ge dig ordentligt med tid och prova gärna vid flera olika tillfällen. Beroende på hur du sover skiljer sig madrasserna åt, sover du på sidan bör madrassen vara mer följsam och mjuk mot kroppen än om du sover på rygg. För dem som sover på mage bör en fastare typ av madrass väljas för högsta bekvämlighet. Det är bra om madrassen är minst tio centimeter längre än vad du är och så bred som möjligt. Ergonomi är viktigt att tänka på då du ska välja en ny säng, förhoppningsvis tillbringar du dina rekommenderade timmar i sängen varje natt och det är då meningen att din kropp ska återhämta sig. Känn efter om din kropp har besvär som kan avhjälpas med en säng. Nackbesvär och ryggont är vanliga åkommor och kan lindras med hjälp av rätt madrass. 

Vid allergier kan det i vissa fall vara viktigt att ta hänsyn till materialet i madrassen så att den inte innehåller ämnen som du är känslig mot. En skummadrass brukar i regel fungera bra. 

Glöm inte bort att vårda din säng. Fukt är någonting som alla människor avger mer eller mindre. Om du vill att din madrass ska hålla längre och vara fräsch är det klokt att tänka på att ha en tvättbar bäddmadrass.

Kika in på https://www.battrenatter.se/ för att läsa mer om hur just du kan få en bättre sömn varje natt.