Nya vanor för ett bättre jag

06 augusti 2020
Mikael Barani

Det sägs att vi kommer att få leva med Covid-19 långt efter att denna mest kritiska fas är över. Viruset kommer helt enkelt att vara en del av de säsongsjukdomar som sveper över jorden.
Naturligtvis kommer dess allvarliga påverkan på oss att minska. Delvis såklart på grund av att sjukvården inte längre risker att bli överbelastad och delvis för att våra kroppar kommer att lära sig att hantera viruset bättre.

Samtidigt så är det värt att fundera på vilka saker som har visat sig öka risken för att drabbas extra svårt av viruset. Övervikt och rökning tycks ju vara två faktorer som vi relativt snabbt visste kunde leda till ett svårare sjukdomsförlopp. Säkerligen är det därför många som har börjat leva ett annorlunda – och hälsosammare – liv som resultat av den pågående pandemin.

Ofta handlar beteenden som rökning och överätning om att undvika att konfrontera något inom sig själv – rökningen/ätningen håller de jobbiga känslorna i schack. Här kan det därför i vissa fall behövas att man kompletterar med någon form av vägledande samtal.

Samtidigt går det alltid att göra mycket på egen hand. Att börja röra på sig mer, sluta köpa ohälsosamma produkter och istället handla mer mat (enkelt uttryck har produkter innehållslistor medan riktig mat bara är råvaror).

Ju mer man utforskar hälsan desto mer börjar man lägga till saker som tillskott, örtkapslar och inälvsmat. Alla dessa gör att man kan börja optimera sin hälsa ännu mer. 

Det första steget är dock att man börjar med att ta bort det som är dåligt för en och lägger till hälsosamma, positiva och konstruktiva beteenden. Tar man bara bort det cigaretterna och kakorna så uppstår lätt ett vakuum som man gärna vill fylla igen med samma missbruk igen.

Istället så ser man till att ha positiva saker – som en promenad i grönskan – som motmedel när suget börjar knacka på dörren.