Momskoder i vårvädret

06 mars 2020
Mikael Barani
Momskoder i vårvädret

Det är tur att våren kommer samtidigt som det är dags för deklarationen. Det gör att det blir lite lättare att sätta sig ned och kolla igenom alla siffror. Speciellt om man driver en enskild firma där man gör alltid själv – då kan det vara skönt att bryta av i allt avstämmande och bara ta en promenad i den friska luften.
För det är ett hårt arbete att vara sin egen enligt enskild firma-modellen. Speciellt under de första åren när man bygger upp det momentum som förhoppningsvis ska göra verksamheten bärkraftig i framtiden. Då är det ett hårt slit med lite ledighet – och så deklarationen på det.

Det kan vara mycket att hålla reda på med momskoder och annat som gör att man svettas kopiösa mängder under sena kvällar. Har man dessutom underlåtit sig att löpande uppdatera bokföringen under året som har gått så kan det bli riktigt mycket arbete. Det är i dessa stunder frågan är om det inte är värt att få lite hjälp från någon som är väl bevandrar i att styra upp redovisning i Stockholm.

Visst kan det kosta en liten slant, men det kan det vara värt när man sitter och kämpar med siffror hit och dit. För frågan är om bokföringen faktiskt med tiden visar sig att ta energi från själv kärnverksamheten. Det leder ju eventuellt till att man faktiskt går back i jämförelse med att ta in hjälp från en kunnig ekonom.

Alla sådana här frågor är förstås upp till den enskilde företagaren att ta ställning till. Kanske känns det som sagt värt att spendera en slant på att få mer tid över till annat. Då snackar vi inte bara om verksamheten i sig, utan även livet utanför den. För visst är det skönt att kunna vara med familjen istället för att sitta och titta på siffror.