Ljust och fräscht

04 december 2019
jonas olsson
Ljust och fräscht

Den blonda svenska inredningen med ljust och fräscht har mer och mer börjat svänga åt ett mode med inslag av det lite råa eller mörka. Och i hemmet är det ofta representerat av lekar med kontraster på golvytorna. Ett svartmålat furugolv eller ett slipat betonggolv skapar liv och spänning i det annars milda och ljusa hemmet med möbler i vita tyger och aluminium. Golvet skapar den effekt man önskar och det är enkelt att ändra riktning på det befintliga golvet genom till exempel en golvslipning.

 

Slät eller struktur

Betonggolv har blivit vanligare hos såväl företag som privathem och det är en yta som man kan göra precis vad man vill med. Om man gjuter in värmeslingor så är det en varm yta att gå på. Och man kan välja att lacka, måla eller genom golvslipning göra struktur i ytan, till exempel i våtutrymmen, för att minska halkrisken. En golvslipning kan också förnya och förbättra ett gammalt trägolv. Ett golv som spruckit kan fyllas i med trämassa och genom golvslipning se ut som nytt igen. Gammal färg kan slipas av och ersättas med ny eller istället lackas eller oljas. Det är endast fantasin som sätter gränser.

 

 

Såpa eller olja

Furugolven från förr har också en ny renässans. Och få golv är så sköna att gå barfota på som just furugolv, men tyvärr kan de vara väldigt känsliga för repor och fläckar. Om man köpt ett riktigt tjockt furugolv, eller parkettgolv, så är det möjligt att genom golvslipning ta bort fläckar och slitage. Sedan är det bara att behandla golvet igen med det man önskar som såpa, lack, olja eller färg av något slag. På några få timmar och med små medel och kostnader, kan man genom golvslipning förvandla ett golv och ett rum till något helt nytt och fräscht, som kan hålla och ge glädje i ytterligare många år.