Ljudet av ett äventyr

19 juli 2020
Mikael Barani

Chorus.
Denna klangfulla effekt som går att höra på många hits från 80-talet och även i låtar som Nirvanas klassiker ”Come as you are”. Det är nog en sådan där effekt som man antingen älskar eller tycker låter ostig – just för att den påminner så mycket om 80-talet.
Vi som gillar soundet kan dock inte få nog av det. Den skapar ett sorts djup i låten, liten som att man börjar rita in skuggor i teckningar.
Det låter helt enkelt mer.

Har man som gitarrist inte utforskat effekter så finns det en fantastisk värld att upptäcka. Vissa pedaler och effekter ändrar nämligen på soundet till den grad att det knappt går att höra att det är en gitarr längre.
Lyssna till exempel till några av The Mars Voltas skivor. Alla som någon gång såg bandet live kan vittna om att gitarristen Omar Rodríguez-López pedalbord, i tre våningar, var något alldeles spektakulärt. Ljudet han lyckades få ur sitt instrument var lika makalösa och otroliga de.
Det var ett extremt klickande live och med tiden tröttnade Rodríguez-López på att ha så mycket att hålla reda på. Han bantade sedermera ned bordet till ett par få, best of-pedaler och cirkeln var sluten.

Detta är helt enkelt ett bra exempel på hur en gitarrist resa hela tiden pågår. Kanske köpte du en gitarr som representerade ditt sound tidigare men nu har du hittat nya vägar i musiken. Som tur är går det alltid att uppgradera och bygga om guran med gitarrdelar från danguitar.se.

Det är just detta som är så spännande med att spela musik: Man får på något sätt en tydlig markör för ens egen utveckling. Med tiden kommer du säkerligen att börja lyssna på sådan musik som du en gång i tiden kategoriskt avfärdade.
Det kallas för att mogna – alternativt för att bli gammal.