Läs noga på om gällande attefallshus regler

12 juli 2020
Cecilia Olsson

Det är viktigt att skilja på jobb och fritid för att verkligen kunna koppla av. Om man till exempel driver ett företag och har kunskap nog att ta hand om pappersarbetet på egen hand så kan det vara guld värt att ha en avskild plats där man kan få lugn och ro när man ska ta tag i faktureringar, bokslut och annat nödvändigt pappersarbete. Det blir även allt vanligare att man arbetar hemifrån och då är det bra att ha en plats som är avsedd för just det.

Skapa en bra plats för arbete

Sitter man i vardagsrummet eller köket och jobbar så kan det bli svårt att koppla av i rummet stunder då man inte ska arbeta, därför kan det vara klokt att skaffa ett kontor. Det är dock långt ifrån alla som har ett rum över som man kan göra om till ett arbetsrum, då kan ett attefallshus vara lösningen på problemet. Ett attefallshus kan i regel uppföras utan bygglov om man har ett  en- eller tvåbostadshus. Attefallshuset ska då byggas i nära anslutning till bostadshuset och inte närmare än 4,5 meter från grannens tomtgräns (vill man göra det måste man först få tillstånd av den aktuella grannen/grannarna). Med ett kontor på tomten har man endast några meter till jobbet men ändå en tydlig avgränsning både för sig själv och andra, då man är i attefallshuset är det arbete som gäller och i bostaden kan man koppla av i samtliga rum. 

Med rätt förberedelser slipper man oväntade besvär

Det är mycket viktigt att man håller koll på vilka regler som gäller innan man bygger ett attefallshus, för att undvika dyra och otrevliga överraskningar. Man hittar information på hus-bloggaren.se/dessa-regler-galler-om-man-vill-bygga-ett-attefallshus/. Hos hus-bloggaren.se kan man läsa mer om vad som gäller inför ett bygge av attefallshus, så att det sedan kan flyta på utan bekymmer.