I skogen utanför Malmö behövs inget klotterskydd

13 oktober 2020
Mikael Barani

Det är inte alltid det är så snyggt och prydligt i städerna. Faktum är att det sällan är det. Fast när man har rest runt lite i världen så inser man ändå hur rent vi generellt sett har det uppe i Norden. Det går faktiskt att avgöra bara på hur det doftar, vilket du upptäcker när du kommer till länder där det är mindre rent. Redan när man kliver av på flygplatsen så inser man vilken skillnad det är genom att sniffa i luften.

Bra och dåligt smuts i vår närhet

Inte för att dissa länder utanför Norden, det finns gott om unika saker att uppleva i dessa delar av världen som trumfar doften av renhet. Samtidigt så är det som sagt inte så att Sverige och våra grannländer är något undantag. Det behövs återkommande arbete med klotterskydd i Malmö och andra städer för att det ska se fint och förhållandevis fräscht ut inne i våra städer.

Vill man slippa nedskräpning och annat får man bege sig ut till skogarna. Framför allt dem som ligger en bit ifrån bebyggelse. För ju större ansträngning det krävs för att ta sig någonstans, desto färre är det som tar sig tid och energi att upptäcka dessa platser.

Det betyder att man kan hitta oaser lite här och där, bara man är villig att anstränga sig lite.

Naturligtvis är skogen aldrig ”ren” om man nu definierar renhet som att det ska vara steriliserat och kliniskt. Däremot så upptäcker många att det är en fröjd att bli lite lerig och smutsig när man tar sig fram i grönskan. Det är en sorts primal känsla som gör att man blir glad. 

Dessutom så finns det gott om goda bakterier i jorden som det faktiskt är bra om vi får i oss en del av. Det stärker bara vårt immunförsvar.