Hjälp med däckbyte i Tyresö?

25 november 2020
patrick pettersson

I vårt avlånga land har vi ett skiftande klimat. Beroende på vilken årstid det är och vilket väder, så klär vi oss därefter. Inga konstigheter med det. På samma sätt måste vi även anpassa bilen efter årstiden. På sommaren har vi sommardäck och på vintern är det vinterdäck som gäller.

Vinterdäcken har djupare mönsterspår och klarar därför halt eller snöigt underlag bättre än sommardäck. Man kan även ha dubbdäck för extra fäste. 

 

När ska man byta?

Det är inte alltid så lätt att veta när man ska byta däck. Som regel kan man tänka att när det är, eller befaras bli, vinterväglag ska man även ha däck som är anpassade för det. Dock kan ju vädret skifta en hel del. Vissa år kommer den första snön sent och andra år överraskar den och kommer jättetidigt.

Eftersom det inte är så lätt att veta när vintern tänker göra sitt intåg på riktigt finns det datumregler att gå på. Från den första december måste man ha vinterdäck vid vinterväglag. Efter den 31:a mars får man byta tillbaka till sommardäck.

 

Lynnigt bilväder i Tyresö

Kan man inte bara ha vinterdäck året om, för enkelhetens skull? Nej, det är inte bra. Dels sliter det på däcken och dess mönsterdjup, och eftersom vinterdäck är dyra, vill man inte slita på dem mer än nödvändigt. Dels är de partiklar som slits loss från däcken dåliga för miljön. Därför ska du även byta tillbaka när våren kommer.

Bor du i Tyresö? Hela Stockholmsområdet, eller hela Mellansverige till och med, har ofta ett mycket lynnigt väder. Bor man där får man verkligen vara på sin vakt när det är dags för däckbyte.

Vill du ha hjälp med ditt däckbyte i Tyresö? Vilken tur du har, för det finns firmor som kan bistå dig, så du slipper göra det själv.