Förgyll ditt hem med kakelugnar

16 september 2019
william eriksson
Förgyll ditt hem med kakelugnar

En vacker kakelugn kan förgylla ett helt rum och hus. Det finns många fastigheter runt om i Sverige där det står en gammal men vacker kakelugn från omkring förra sekelskiftet. Om man är sugen på att börja använda kakelugnen och elda i den, eller i alla fall ge den en liten uppfräschning, är det klokt att anlita en firma som är specialiserad på kakelugnar. 

 

Kakelugnens historia 

Kakelugnar har en lång och viktig historia i svenska hem. Under 1800-talet och tidigt 1900-tal var kakelugnen den främsta värmekällan i många hem. Till att börja med var kakelugnen en lyx få hade råd med, men med tiden blev den tillgänglig för fler. Kakelugnar hade alltså en otroligt viktig funktion under Sveriges kalla vintrar, samtidigt som de ofta var vackra och ståtliga till utseendet. Det går idag att köpa och installera kakelugnar i antika stilar likt de som var populära under tidigt 1900-tal, i vitt kakel. Men om man har turen att ha en kakelugn som hängt kvar från förra sekelskiftet i sin bostad kan det vara väl värt att först försöka renovera den. 

 

 

Firmor som utför renovering av kakelugnar

Kakelugnar hade för över hundra år sedan som huvuduppgift att värma upp rummen i ett hus, men de var samtidigt en vacker detalj och del av inredningen. Idag har vi allt som oftast andra värmekällor i våra hem, men en kakelugn kan samtidigt förgylla en mörk höstkväll med värme och en vacker glöd. För att det ska bli möjligt behöver en gammal kakelugn som inte använts på decennier med stor sannolikhet kontrolleras och repareras av en expert. Det finns en rad firmor runt om i Sverige som utför renoveringar och reparationer av antika kakelugnar. Om du är i behov av renovering av kakelugnar gotland finns E. Henriksson Kakelugnsmakeri. De har en genuin passion för antika kakelugnar och eldstäder. Läs mer här: https://www.ehenriksson.nu/