Elektronik med hjälp av lasersvetsning

22 juni 2021
Lily Hansen

Riktigt små saker som är komponenter i modern teknisk utrustning kan tillverkas med hjälp av lasersvetsning. Det är en uppfinning som möjliggör att tillverka pacemakers, små komponenter i motorer och en hel mängd elektroniska prylar som vi lätt tar för givna. Med den gamla sortens svetsmetoder hade alltsammans smält ihop.

Naturligtvis finns det fortfarande rör och räcken som ska svetsas ihop, stora balkar och rejäla arbetsstycken i metall som ska fogas samman. Det är olika moment inom svetsning som kräver sina behörigheter. Men lasersvetsning är något annat, för då gäller det mycket små komponenter som exempelvis ingår i datorer.

 

Uppfinnare som aldrig gav upp

Det är några svenska uppfinnare som fick idén med lasersvetsning redan på 1980-talet, men det var ingen självklarhet att tanken skulle bli verklighet. De hade ganska mycket besvär med att få lasersvetsningen att fungera i praktiken och bli kommersiellt gångbar.

När eleven har lärt sig förvandlas den till mästare, brukar man säga. Det stämmer på de här innovatörerna, som nu i sin tur kan hjälpa andra att få tillgång till teknik och kunnande när det gäller lasersvetsning. Länktips: https://www.lasertechyag.se/tjanster/laser/lasersvetsning.html

 

 

En mängd olika branscher

Även om en uppfinnare har sina idéer, har det nog överträffat all förväntan att metoden med lasersvetsning har blivit så viktig inom så många olika branscher. Det är alla sorters elektronisk utrustning och avancerad teknik för en mängd olika produkter. Lasersvetsning är nu väl beprövad, och vill du själv ha hjälp med lasersvetsning kan du anlita konsulter som både är uppfinnare och experter.

Fördelen med tekniken är att man kan svetsa i många fler material och att det bara är det lilla området som svetsas som blir varmt. Man brukar också kalla det mikrosvetsning, just för att det är så små saker det är frågan om, och användningen är mångsidig.