Dra åt mössan runt huvudet, nu är vintern här!

14 februari 2021
Mikael Barani

Man huttrar verkligen när man ger sig ut på morgonen numera. Samtidigt: Visst är det vackert att vi äntligen fick en rejäl vinter i år?
Även om den gärna hade fått dykt upp redan på julafton så är det bättre sent än aldrig. Speciellt med tanke på ur det såg ut förra året. Då var det mer slask än snö när man gav sig ut på gatorna.
Sedan är det ju så att vi numera tycks få vinter först efter nyår numera. Det brukar ju vara i februari till mars som marken äntligen blir vit och frosten samlas kring fönsterkarmarna.

Kom ihåg att klä dig varmt

Det är inte undra på att man funderar på om det ens räcker med en mössa när man beger sig ut och termostaten visar på tvåsiffriga minusgrader.
Samtidigt finns det ju alldeles utmärkta och beprövade sätt att bli varm på när det är så kallt ute.

Dels handlar det som sagt om att ha bra kläder på sig, som en rejäl mössa. Kom ihåg att mestadels av värmen faktiskt smiter ut genom huvudet. Vi är ju konstruerade som skorstenar där värmen stiger uppåt.
Det är också viktigt att skydda händer och fötter. Dessa är extra känsliga för kölden och blir snabbt kalla om man inte har tillräckligt varma kläder på sig.

Det sista steget är förstås att hålla sig aktiv. Ut och åt pulka, vandra eller spänn på dig skidorna. Det är sådant som verkligen får upp flåset.
Kom bara ihåg att bomull inte är ett särskilt bra plagg att ha när man blir svettig och det är kallt ute. Det blir som en blöt filt som tar lång tid på sig att torka.
Bättre då att förlita sig på fleece eller gammal hederlig ull. Det är väl beprövade material i ute i den nordiska vinterkylan.