Dags att köpa en ny ytterdörr?

26 maj 2021
william eriksson

Nej, nu har du tröttnat på din gamla ytterdörr. Det är inte bara det att den har en tråkig design och en färg som du dånar över. Värst är ändå att den har ett mycket dåligt isolervärde. Så pass dåligt att du får hänga ett draperi framför, för att det inte ska dra när du sitter i soffan på kvällen. Det går bara att tänka sig hur lätt det måste vara att göra ett inbrott, om nu någon kan tro att det finns värde bakom en sådan ömklig dörr. Dags att satsa på en nyare modell.

Men hur ska man tänka när man köper en ny ytterdörr till ett hus? Först och främst är det funktionen du ska tänka på. Vad är det som du vill ha ut i funktion av din dörr? Troligen vill du att den ska ha en isolerande effekt så att du slipper frysa på vintern. Och att du slipper få in regn, snö och vind. Nästa steg är väl ett inbrottsskydd. Du vill inte att vem som helst ska kunna gå rakt in i ditt hem, och ta vad de vill.  

 

 

Ett vackert smycke

Du kan även använda ytterdörrar som brandskydd. Det vill säga att dörren är så pass tålig mot värme och eld att den håller elden stången, så att den inte sprids. Den typen av ytterdörrar är inte så vanlig i villor, utan används mest i lägenhetshus. Men den typen av dörrar är också mycket svåra att bryta sig in genom, så därför händer det att villaägare satsar på dessa modeller. Antingen som ytterdörr eller som dörr till källaren.

När du ska köpa ytterdörr så är det alltså många olika variabler som du ska tänka igenom. Inte minst om dörren ska passa med ditt hus eller om den ska vara ett vackert smycke som sticker ut.